Flexibel onderwijs dankzij samenwerken in Teams

1 februari 2019 door Digitale Onderwijsondersteuning

Vanaf 1 februari kunnen alle medewerkers van Avans zelf een Team aanmaken binnen Office 365. Hoe werkt Microsoft Teams? En wat levert het jou als docent of medewerker op? ICTO Coach Paul Marijnissen en 2 docenten aan het woord.

Wat is Microsoft Teams?
"Een 'hub' waarbinnen je met een team studenten en medewerkers kunt samenwerken. Je kunt communiceren, chatten, documenten delen, videobellen, een planning maken en taken verdelen. Ook kun je diverse apps toevoegen en zijn er slimme chatbots die je assisteren. Je kan er alles doen wat te maken heeft met jouw team of klas. Voor docenten is er een speciaal sjabloon met klassen, opdrachten en educatieve opties," vertelt Paul Marijnissen, ICTO Coach voor de academies AAFM en ACUE.

Veel voordelen
Teams heeft vele voordelen. Paul: "Je kunt op een intuïtieve manier digitaal samenwerken aan documenten en opdrachten. Zelfs met meerdere mensen tegelijk aan 1 bestand. Via notificaties blijf je up-to-date. Als docent kun je bijvoorbeeld een opdracht met een deadline klaarzetten voor studenten en vanuit je rol als coach meekijken. Vervolgens weet je dankzij een handig overzicht hoe ver ze zijn. Studenten ontvangen automatisch een herinnering voor de deadline van de opdracht. Dit maakt dat ze niet lui worden met het werken aan opdrachten. Omdat de deadline is gekoppeld aan Outlook, kan de student zelf reminders toevoegen. Na het inleveren van hun werk kun jij het in Teams beoordelen."

"Daarnaast is Teams op elk device en elk moment te gebruiken. Waar dan ook. Bijvoorbeeld in de trein op je mobieltje. Ook kun je doelgericht projectmatig werken aan projecten en heel makkelijk samen tot een goed en duidelijk doel komen. Door de taken te verdelen in de planner, komt de load minder bij de organisator, maar bij de leden."

Flexibel onderwijs
"Avans gaat steeds meer richting modulair en flexibel onderwijs, waarbij de docent een coachende rol heeft. Samenwerken in Teams bespaart veel e-mailverkeer en fysieke contactmomenten, wat flexibel onderwijs mogelijk maakt. Bovendien helpt Teams bij het personaliseren van onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld per vakgebied studenten toevoegen en plaats- en tijdsonafhankelijk vakkennis delen en formatief digitaal toetsen. Het is een flexibel systeem dat niet werkt in hokjes, maar in teams die samenwerken. En waar Blackboard eenrichtingsverkeer is, biedt Teams multirichtingsverkeer."

Studenten
Er zijn nog meer voordelen. "Studenten doen veel opdrachten voor bedrijven. In Blackboard kunnen bedrijven niet meekijken, maar in Teams wel, omdat je een externe gast kunt uitnodigen. Bovendien is Teams intuïtief: alle knoppen zitten op een logische plek. Studenten vinden het prettig dat er 1 plek is waar ze alles vinden."

Slimme chatbots
"Verder kun je verschillende intelligente chatbots toevoegen. Zo is er een Wikibot die je als kennisbank kunt gebruiken. En aan de 'Calender Bot' geef je opdrachten als: 'Plan een afspraak in met deze personen, op die dag, op het moment dat iedereen kan.' De bots zijn in ontwikkeling. Er komt steeds meer informatie bij en ze leren steeds beter om mensen te bedienen. Ze herkennen al patronen. Als jij 2 keer een afspraak inplant op een zaterdag, kan de bot een suggestie doen om er een terugkerende afspraak van te maken. En als studenten steeds te laat zijn met het inleveren van opdrachten, kan de bot suggereren om eerder een reminder te sturen."

"Ik verwacht dat chatbots veel werk gaan overnemen van docenten en studenten. Ze helpen met opdrachten en het vergaren van kennis. Microsoft is sowieso constant bezig om Teams te verbeteren en aan te vullen. Ik zie een verschuiving van een eenzijdige omgeving naar een samenwerkingsomgeving. Ik verwacht dat Teams veel gaat betekenen voor Avans."

Hoe ervaren docenten het werken met Teams?

Jordy Vissenberg, docent bij AAFM, vertelt: "Sinds november gebruik ik Microsoft Teams voor het coachen van mijn studenten. Dankzij de vele mogelijkheden en vooral het persoonlijke karakter van Teams kan ik de student beter volgen bij zijn ontwikkeling. Het heldere alles-in-1 overzicht scheelt veel werk. Op 1 dashboard kan ik de student in 1 oogopslag volgen. Teams zorgt voor rust bij zowel de student als docent."

Marcel Kesselring, docent bij ACUE, vertelt: "We gebruiken nu Teams voor de organisatie van het Congres van de Digitale Communicatie. Het congres wordt georganiseerd door studenten van de opleidingen Communicatie, CMD en Commerciële Economie. Aangezien zij niet alleen komen uit diverse opleidingen, maar ook uit verschillende leerjaren, moeten we wel tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Daarnaast vind ik het belangrijk dat zij leren werken in systemen waar ze in de praktijk veel mee te maken krijgen."

Zelf aan de slag
Bekijk de pagina 'hoe werk je samen in Teams' op iAvans voor meer informatie. Op office365.avans.nl blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en vind je handleidingen.

Je kunt ondersteuning krijgen via de ICTO Coach van jouw academie.

Binnen Avans zijn we bezig om een digitale werkomgeving te creëren. Een omgeving waar je op ieder moment en overal bij documenten kan die voor jou belangrijk zijn. Daarvoor hebben wij gekozen voor Office 365. Het Office 365-project is onderdeel van het Avansprogramma BOOST IT.

Laatst bijgewerkt op 21 februari 2019.

Lees ons online magazine met inspirerende items over de snel veranderende wereld en hoe Avans hierop inspeelt door te investeren in digitalisering en flexibilisering.