Avans portaal: waar staan we nu?

15 november 2019 door Digitale Onderwijsondersteuning

We bouwen een nieuw portaal voor studenten en medewerkers. Een flexibele, digitale omgeving die toegang geeft tot alle relevante informatie, communicatie en door Avans beschikbaar gestelde digitale toepassingen. Wat hebben we de afgelopen tijd gedaan? En welke stappen nemen we nog? Product owner Claudia Vreeswijk vertelt.

"In 2018 hielden we een uitgebreid gebruikersonderzoek onder studenten en medewerkers. Hun behoeften hebben we vertaald naar 4 werelddelen: organiseren, samenwerken, delen en ontdekken. Het portaal moet meebewegen met de behoefte die je op dat moment hebt. Niet vanuit je rol, maar vanuit je situatie. Wanneer je bijvoorbeeld als docent een nieuw curriculum ontwikkelt, heb je iets anders nodig dan wanneer je een les voorbereidt."

"Ook hebben we de behoeften vertaald naar een visie: we bouwen een omgeving die persoonlijk, naadloos en verbonden is."

App voor studenten
"Studenten en medewerkers willen vooral hun studie en werk goed kunnen organiseren. Nu moeten ze nog inloggen in verschillende systemen. Dat gaan we samenbrengen. Eerst in een app voor studenten, onze belangrijkste doelgroep. Zij hebben een grote behoefte aan 1 plek waar ze alles bij de hand hebben voor de organisatie van hun studie. Op dit moment hebben we geen app die dat voor ze doet."

"We hebben een interaction designer aangesteld en onze visie vertaald naar een ontwerp. De studentenapp ontwikkelen we volgens de Agile-methode, in co-creatie met de doelgroep. De interaction designer maakt het ontwerp en op 1 september is het bouwteam gestart met de ontwikkeling. We toetsen continu bij studenten: Doen we de juiste dingen? Wat moet erin zitten? Wat moeten ze zelf kunnen doen?"

Medewerkers
"Na het ontwerp- en ontwikkeltraject van de app en het portaal voor studenten gaan we werken aan een app en portaal voor medewerkers. Medewerkers worden straks op eenzelfde manier daarbij betrokken. Medewerkers waren ook betrokken bij het voortraject. Hun input is al meegenomen in de 4 werelddelen."

Planning
"De rest van dit studiejaar zijn we bezig met de studentenapp en met het voorbereiden van het studentenportaal, zoals bekijken wat daarin moet komen. Ik verwacht eind 2019 meer te weten over de planning."

Wat komt er zoal in de studentenapp?

• Vandaag: Wat heb ik als student vandaag te doen? Met meldingen zoals 'Je volgende les begint over 32 minuten.' en 'Vergeet je niet in te schrijven voor de herkansing van het vak X.'
  • Agenda: Hier komen alle activiteiten samen. Mogelijk met meldingen zoals 'Let op: Je volgende afspraak is in een ander gebouw' of 'Je moet reizen van Breda naar 's-Hertogenbosch.'
  • Modules: Informatie uit de onderwijscatalogus en het LMS.
  • Voortgang: Cijfers. Hoe doe ik het? Hoe doe ik het ten opzichte van medestudenten? En waar sta ik in mijn voortgang?

Bekijk de 4 werelddelen van Avans.

Lees hier meer over het portaal.

Laatst bijgewerkt op 18 november 2019.