BOOST IT

Onze Agile aanpak

12 november 2018

De kwaliteit van onderwijs verbeteren. Daar draait het om bij het programma BOOST IT. Door slim gebruik te maken van digitale middelen creëert Avans de ideale onderwijssituatie voor iedereen: plaats- en tijdsonafhankelijk onderwijs waarin efficiënter werken en leren een boost krijgen. Door aan te blijven sluiten bij de wereld om ons heen maken we Avans futureproof. En houden we de focus op onze core business: het opleiden van toekomstbestendige beroepsprofessionals.

Wendbaarheid
Een complexe opdracht. Daarom hebben we besloten om binnen BOOST IT op een Agile manier te gaan werken. Agile staat voor wendbaarheid. En dat is precies wat we als Avans nodig hebben om deze ambitie te kunnen realiseren. Kenmerkend aan deze werkwijze is onder andere het werken in ‘’sprints’’ om in korte cycli resultaten te leveren, de dynamische & flexibele aanpak en het zelforganiserende team.

Onderwijsproces centraal
In september 2018 zijn er vijf procesontwerpers gestart. Met hun jarenlange ervaring als docent in het hoger onderwijs, ontwerpen zij nu de onderwijsprocessen die passen bij Ambitie 2025 en bij onze BOOST IT ambitie. Zij doen dit stapje voor stapje, in nauwe samenwerking met de academies. 
Inmiddels zijn drie Agile teams aan de slag. Eén team houdt zich bezig met processen die het mogelijk maken om op flexibele momenten te toetsen. Een ander team richt zich op de samenwerking met het werkveld en is een 'marktplaats' aan het bouwen waar bedrijven, docenten en studenten Avansbreed aan projecten gekoppeld worden. In het najaar wordt deze 'marktplaats' voor het eerst gebruikt door het Avans Ondernemerscentrum bij de organisatie van de AMX-week. In september 2019 starten ook Agile teams rond onderwijsontwikkeling en de Avans onderwijscatalogus, met als eerste doel het modulair aanbieden van deeltijdonderwijs voor de Academie voor Deeltijd in september 2020. Op deze manier zetten we de eerste stappen richting Ambitie2025 .

Werkwijze
De Agile teams bestaan uit:

  • een procesbegeleider (de scrummaster)
  • een kenner van het te ontwikkelen product en proces en tevens vertegenwoordiger van de academies (de product owner)
  • een aantal ontwikkelaars (het development team).

Met deze samenstelling en kort cyclische manier van werken zorgen we ervoor dat we futureproof onderwijsprocessen ontwikkelen en startbekwame beroepsprofessionals blijven opleiden.

Laatst bijgewerkt op 21 mei 2019.
Nieuwsbrief of idee?

Wil je de nieuwsbrief ontvangen of heb je een idee hoe we het onderwijs en bedrijfsvoering nog beter kunnen faciliteren?

Mail ons

Online magazine

In dit magazine lees en zie je hoe we binnen Avans nu al bewegen en experimenteren richting het onderwijs van de toekomst.

Lees hier

Versnellingsplan onderwijsinnovatie met ICT
Nieuws